Сдружение „Хаячи“ реализира проект „Помощ за семейства с децата до 3г. възраст и бременни жени“ с финансовата подкрепа на „Тръста за социална алтернатива“. Проектът се реализира със срок от 18.11.2020г. – 18.04. 2021г.
По време на кризата екипът на сдружението, което работи директно в общността, работи по превенция, като редуцира опасността от допълнително разпространение на вируса. Информира населението за Коронавируса, раздаваха се брошури и се разяснява на достъпен език начините за предпазване от заразяване. Оказaна е помощ при осигуряване на топъл обяд на най-уязвимите семейства. През целия период на извънредното положение се раздаваха хранителни продукти, хигиенни материали, обучителни материали за деца и семейства в риск. Бедността е най-големият проблем в рисковите общности. Когато едно семейство няма с какво да нахрани децата си, няма с какво да ги облече, няма ток, вода и елементарни битови условия, спецификата на условията определя и тяхното живеене „ден за ден”, без планове, модел, който лесно се предава и на децата. От опита, който имаме през годините, смеем да твърдим, че и преди, но особено при положение на пандемия, семействата в риск изпитват големи затруднения при отглеждане на новородени и малки деца. Искаме да запазим бебетата и малките деца в родното семейство. Да предотвратим отделянето на децата от семействата поради бедност и невъзможност за пълноценни грижи в първите месеци от живота им. Децата не избират семейството, в което се раждат. Не всички семейства разполагат с нужното да посрещнат новороденото у дома. Децата се преглеждат безплатно, но лечението често е финансово непосилно. Когато родителите нямат възможност да закупят лекарства, памперси, адаптирани млека, добрата грижа е под въпрос.
Целта на проекта е да се идентифицират най-рисковите семейства с малки деца и да не се допусне изоставяне на нито едно дете от целевата група в резултат от изострените рискове от пандемията и последиците от нея.
Подкрепят се 23 деца от 0 до 3 години с продължителност на подкрепа за всяко дете от четири месеца, 11 бременни жени с „пакет за родилка“. За периода на реализиране на проекта бяха проучени 60 семейства в риск с малки деца от общините Нови пазар, Каолиново и Никола Козлево, Каспичан. Така се дава шанс на децата да останат с родителите си, семействата да влязат в социалната система, а възрастните да намерят работа.

 878 прегледа общо,  1 днес

Facebook коментари
Споделете тази статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *