Гергьовден е традиционен празник, който бележи началото на лятото и новата стопанска година. Той е един от най-тачените празници – както от християни и мюсюлмани, така и от българи, турци и роми. В различните краища на страната празникът има различни нюанси, но най-често общото, което свързва християни и мюсюлмани е, че на 6-ти май и едните и другите стават рано, преди изгрев слънце и отиват в гората билки и гергьовско цвете да берат. По пътя се въргалят в росната ливада за здраве, да са свежи като тревата. И християни, и мюсюлмани откъсват дрянови клонки, за да ги сложат на вратата, на гърба и кръста за здраве.

Сред мюсюлманите в България Гергьовден се почита под името Хъдърлез или Едерлез. Според ислямските легенди праведникът Хазър е почитан като свръхестествен пазител от зли духове от пожари и кражби. Поради името му, което означава „зелен“ или „зеленеещ“ той се смята за олицетворение на живота, растенията и плодоносните дъждове – появата му кара земята да се затопли, а нивите и горите да разцъфтят и раззеленеят.

Хадърлез се смята за третия по значение празник след двата основни мюсюлмански празника – Рамазан байрам и Курбан байрам. Според легендите за Хъдърлез, праведникът Хазър се среща с праведника Илиас. Цяла година те обикалят света – единият на изток, другият на запад – и се срещат на 6-ти май, за да си разкажат кой какво е чул и видял. С тяхната среща започва новата година.

В много отношения обредите на Хадърлез не се различават от тези при християните на Гергьовден. На този празник мюсюлманите също почитат целебни извори – известно е например голямото ритуално къпане на болни и страдащи от физически недъг в извори в полунощ срещу Хадърлез, като се вярва, че в този момент водата става особено лековита, защото над нея прелетява Хазър. Призори на празника деца и младежи се търкалят в росната трева за здраве.

Празникът Едерлези трае три дни, като според традицията във всяка къща се коли агне, а от него се раздава и на съседите. На трапезата се слага баница и се пали свещ. Връзват се люлки, на които децата и момите се люлеят.

 3,240 прегледа общо,  1 днес

Facebook коментари
Споделете тази статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *