По ПРОГРАМА „ГЛЪТКА СВЕЖ ВЪЗДУХ“, финансирана от „Български фонд на жените“, сдружение „Хаячи“ направихме нашата „Зелена занималня“. Мотивирахме мъжете, които са строители да проектират и построят занималнята, а жените заедно с доброволците да боядисат всички направени маси, пейки и навеса. С младежите и децата посадихме цветя и украсихме пространството.

Създадохме кът, който ще се посещава от жени и деца с разнообразни цели, но това ще е тяхното място. Около центъра ни няма предприятия, които да замърсяват въздуха, няма и засилен трафик на коли, мястото е спокойно, тихо, екологично чисто, затова бе подходящо именно тук да се създаде „Зелена занималня“.

Дейностите по програма „ГЛЪТКА СВЕЖ ВЪЗДУХ“ са:

1. Построяване на навес над „Зелената занималня“ като част от обособяването й, което се осъществи с помощта на доброволци от квартала /закупуване на необходими материали/.

2. Изработване на мебели от палети за обзавеждане на „Зелената занималня“ /закупуване на необходими материали и консумативи/.

3. Мотивиране за участие на целевите групи в озеленяване на направения кът.

4. Организиране на еднодневно обучение за 15 жени, 10 момичета и младежи за застъпнически дейности, свързани с чистия въздух в новоизградената „Зелената занималня“.

Работата на сдружение „Хаячи“ в общността и авторитета, който е създала през годините, позволиха да се реализира проекта много качествено и в срок. Сдружението разполага с голям екип от специалисти в различни сфери, съществува мрежа от доброволци, които работят и подпомагат дейностите на сдружението. Освен нас и нашите семейства се включват при необходимост в дейностите, като например съпрузите на част от колегите са майстори в строителството и разчитахме на тях да направят навеса и да сглобят мебелите. „Зелената занималня“ работи и  е отворена за различни дейности.

 9,904 прегледа общо,  12 днес

Facebook коментари
Споделете тази статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *